•  
  •  

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΩΝ

Γλυκό Κουταλιού Σταφύλι

Φτιάξτε μόνοι σας ένα σπιτικό γλυκό του κουταλιού σταφύλι με 3 απλά βήματα.
  1. Πλένουμε πολύ καλά 1kg. σταφύλια (χωρίς κουκούτσι) και αφού περιχύσουμε από πάνω 1kg. ζάχαρη, τα αφήνουμε μέσα σε μία κατσαρόλα για 1 ημέρα (24 ώρες περίπου).
  2. Στη συνέχεια ρίχνουμε 4 βανίλιες και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι μας.
  3. Μόλις είναι έτοιμο κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα έτσι ώστε να γεμίσουν τα σταφύλια σιρόπι.

Γλυκό Κουταλιού Βύσσινο

Για ένα νόστιμο και παραδοσιακό γλυκό κουταλιού βύσσινο θα χρειαστούμε 1kg. βύσσινο, 1kg. ζάχαρη, 1 φλ. τσαγιού νερό και προαιρετικά 1 λεμόνι.
Πλένουμε πολύ καλά τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τυχόν κοτσάνια. Στρώνουμε σε ένα μπολ εναλλάξ βύσσινα με ζάχαρη, τα σκεπάζουμε με μία μεμβράνη πολύ καλά και τα αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο στη συντήρηση. Την επομένη ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό. Αφού πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και εάν χρειαστεί ξαφρίζουμε. Μετά από περίπου 20΄ το γλυκό μας θα είναι έτοιμο. Αφού κρυώσει λίγο ελέγχουμε ότι έχει δέσει το σιρόπι (ίσως χρειαστεί να το βράσετε λίγο ακόμη πάντα σε χαμηλή φωτιά). Προαιρετικά προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και βράζουμε ακόμη για 2΄.

Tip: Εάν θέλουμε να ελέγξουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι, βάζουμε μία κουταλιά σε ένα κρύο σκεύος και περιμένουμε 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια τραβάμε μία γραμμή στη μέση του σιροπιού με το δάχτυλό μας και εάν δούμε ότι το σιρόπι παραμένει χωρισμένο τότε είμαστε έτοιμοι, εάν πάλι αρχίζουν να ενώνονται οι δύο πλευρές τότε το σιρόπι θέλει λίγο βράσιμο ακόμη.